Navigation Content

Dragon NaturallySpeaking: juridische versie

Knelpunten in juridische transcriptie oplossen

De traditionele manier van werken binnen de juridische sector volstaat tegenwoordig niet meer, met name als het gaat om juridische documentatie. Het gebruik van administratieve medewerkers en externe transcriptieservices voor het verzorgen van klantcommunicatie en het opstellen van pleitnota's, dagvaardingen, contracten en andere juridische stukken, vertraagt de productiviteit en vormt een hoge kostenpost. De spraakherkenningssoftware Dragon NaturallySpeaking Legal is hier veel beter voor toegerust. Met Dragon Legal kunt u spraakgestuurd documenten maken en de pc bedienen. Dat gaat drie keer zo snel als typen en biedt een nauwkeurigheid tot maar liefst 99%. Zo kunt u snel documenten opstellen, de kosten voor het uitwerken van dictaten omlaag brengen en regelmatig terugkerende taken stroomlijnen, zonder dat u de bestaande bedrijfsprocessen of informatiesystemen hoeft aan te passen.

Meer informatie over Dragon Legal

Ondersteuning voor juridische professionals om sneller en efficiënter te werken

 • Documenten dicteren: driemaal sneller dan typen en met een nauwkeurigheid tot maar liefst 99%
 • Sneller documenten verwerken door de transcriptieworkflow te stroomlijnen
 • Minder of zelfs geen gebruik meer maken van dure transcriptieservices
 • Minder ondersteunende medewerkers nodig, dus meer mensen beschikbaar voor factureerbare taken
 • Betere verhouding tussen het aantal medewerkers en het aantal advocaten, meer cliënten kunnen aannemen en betere prestaties leveren dan de concurrentie
 • De computer en softwareprogramma's spraakgestuurd bedienen, zodat u meer kunt doen in minder tijd
 • Tijdsbesparende macro's maken om regelmatig terugkerende taken te automatiseren en de productiviteit te verhogen
 • Snelle ROI (vaak al binnen één jaar)  

Details

Spraakherkenning met ongeëvenaarde nauwkeurigheid en prestaties
Dragon NaturallySpeaking 11 Legal biedt ongeëvenaarde snelheid en nauwkeurigheid. U kunt driemaal sneller documenten en e-mails schrijven dan wanneer u zou typen, met een nauwkeurigheid tot maar liefst 99%. En omdat Dragon Legal zich aanpast aan wat u zegt en hoe u het zegt, wordt de software gaandeweg steeds nauwkeuriger.

Rechtstreeks in uw pc dicteren of een digitale voicerecorder gebruiken
Afhankelijk van hoe en waar u werkt kunt u een dicteermethode kiezen die het beste bij u past. Dicteer direct in uw pc of gebruik een digitale voicerecorder. Zodra u verbinding maakt met de computer, zet Dragon de audiobestanden met stemopnamen automatisch om in geschreven tekst. Dragon kan de transcriptiebestanden ook beschikbaar maken voor ondersteunende medewerkers, zodat de bestanden extern kunnen worden gecorrigeerd en uw gebruikersprofiel op basis van deze correcties automatisch wordt aangepast.

Uitwerking door externe transcriptieservices stroomlijnen
U kunt zowel de audio als de schriftelijke tekst van een digitale stemopname naar een externe transcriptieservice sturen om daar te laten uitwerken. De teksten en gesynchroniseerde audiobestanden die door de externe service worden uitgewerkt, worden via een automatische transcriptiemap beheerd. Hierdoor wordt het uitwerken van dictaten door externe services gestroomlijnd.

Terugkerende taken automatiseren
Met Dragon 11 Legal kunt u aangepaste stemopdrachten maken (of door een IT-medewerker laten maken), waarmee u in een oogwenk sjablonen voor contracten of andere juridische documenten maakt. Ook is het mogelijk om vaak terugkerende of complexere computertaken automatisch uit te laten voeren. U kunt aangepaste opdrachten gebruiken om vaak gebruikte standaardteksten en -afbeeldingen (zoals opgemaakte alinea's, opsommingstekens en afbeeldingen, zoals ingescande handtekeningen) snel in te voeren. Ook kunt u de uitvoering van een reeks opeenvolgende taken automatiseren, bijvoorbeeld een document opslaan onder de naam van een cliënt en het vervolgens afdrukken en als bijlage aan een e-mail toevoegen.

Met Dragon Voice Shortcuts voert u taken in een oogwenk uit
Met Dragon Voice Shortcuts voor e-mail en agenda kunt u zeggen: "Verstuur e-mail naar Jan de Vries en Henk Bakker", waarna Dragon 11 Legal uw e-mailprogramma opent, een nieuw e-mailbericht maakt en de juiste e-mailadressen invoegt. Als u een vergadering wilt plannen, zegt u eenvoudigweg "Vergadering met Jan de Vries en Henk Bakker plannen" en Dragon opent direct een nieuwe afspraak in Outlook en voegt de geselecteerde contactpersonen toe.

Grote gebruikersnetwerken beheren
Dragon 11 Legal biedt hulpprogramma's voor het beheer van grote groepen gebruikers. Organisaties met grote implementaties kunnen hiermee stemprofielen, aangepaste woordenlijsten en meerdere installaties centraal beheren. Dankzij krachtige beveiligings- en configuratieopties kunnen beheerders het gebruik van Dragon binnen het bedrijf regelen.

Getuigenissen

Een advocaat uit Alaska, Verenigde Staten:
"Ik gebruik Dragon al meer dan tien jaar en zolang ik met computers werk zal ik deze software ook wel blijven gebruiken. Het opvallendste aan Dragon is voor mij dat het lijkt alsof ik een ander deel van mijn hersenen gebruik als ik dicteer in plaats van typ. Waar schrijven mij vroeger veel tijd kostte en ik over elk woord drie keer nadacht voor ik het opschreef, is het nu een vloeiend en natuurlijk proces, alsof ik iets aan een vriend aan het vertellen ben. Op de een of andere manier zorgt dicteren ervoor dat het verwerkingsproces van mijn oorspronkelijke gedachte tot het eindproduct niet meer in kringetjes verloopt. Daardoor staan mijn gedicteerde teksten veel sneller op papier en zijn ze origineler en meestal ook veel creatiever. De andere reden dat ik niet meer zonder Dragon kan, is dat ik feiten makkelijk chronologisch kan ordenen. Ik kan namelijk beide handen gebruiken om door mijn documenten te bladeren en tegelijkertijd beknopte aantekeningen bij de feiten dicteren zonder dat ik de hele tijd tussen het document en het toetsenbord hoef te wisselen. Doordat ik zo makkelijk en snel aantekeningen kan maken, leg ik meestal veel meer informatie over elk document vast dan wanneer ik met de hand schrijf. Daardoor zijn mijn aantekeningen veel waardevoller. Daarnaast gebruik ik Dragon ook voor andere dingen. Het is de beste manier om snel correcte en complete aantekeningen te maken van een telefoontje of een gesprek. Verder gebruik ik de software om lange e-mails te schrijven, zowel zakelijk als privé. Ik gebruik Dragon ook vaak om conceptconclusies te schrijven en merk dat mijn pleitnota's veel levendiger en beter leesbaar zijn als ik ze dicteer."

Een contractanalyticus aan de University of California, Verenigde Staten:
"Voor mijn werk moet ik contracten opstellen, juridisch onderzoek doen en contacten onderhouden met mensen in binnen- en buitenland. Ik gebruik Dragon vooral om ideeën vast te leggen, juridische analyses te maken en concepten op te stellen. Ik gebruik de software als hulpmiddel om helder te kunnen denken: soms komen de woorden en zinnen er nogal chaotisch uit, maar dan heb ik wel meteen alles op papier staan en kan ik vervolgens bepalen welke ideeën bruikbaar zijn. Soms kan ik mijn gedachten meteen in complete zinnen uitspreken en hoef ik de tekst alleen nog een beetje bij te werken om een volledig product te krijgen. In andere gevallen komt eenzelfde idee er tijdens het dicteren op verschillende manieren uit en kan ik de meest efficiënte manier kiezen om door te gaan. Ik maak nog steeds wel veel conceptversies, maar de totale kwaliteit van mijn werk is zichtbaar verbeterd. Ik ben echt heel enthousiast over Dragon. In de ruim 20 jaar dat ik computers gebruik om pleitnota's, conclusies en allerlei schriftelijke communicatie te schrijven, is Dragon een van de weinige producten die ik anderen zou aanbevelen. Hoe vaker ik Dragon gebruik, des te meer ik mijn vaardigheden wil perfectioneren. Ik ben niet iemand die makkelijk mondelinge presentaties houdt, maar ook daar helpt Dragon me mee. Ik schrijf nog steeds met pen en papier en mijn brieven, documenten en e-mails typ ik, maar dat voelt onderhand meer aan als rijden in een file, terwijl ik liever over een lege snelweg zoef."

Genevieve Martin:
"In 2006 kon ik vanwege een operatie aan mijn hand niet meer schrijven of typen. Daarom ging ik dagelijks met Dragon werken om juridische stukken op te stellen en brieven en e-mails te schrijven. In die tijd kon ik de dingen die ik gedicteerd had ook niet door mijn secretaresse laten uitwerken, omdat ik de conceptversies niet kon nakijken en corrigeren. Hoewel mijn secretaresse in eerste instantie wat nerveus werd toen ze zag dat ik Dragon ging gebruiken, merkte ze al snel dat de software geen vervanging van haar waardevolle ondersteuning is, maar eerder die extra "rechterhand" die ik nodig had. Nadat mijn hand volledig genezen was, ben ik Dragon op regelmatige basis blijven gebruiken, zowel zakelijk als privé. De software heeft mijn schriftelijke werk compleet veranderd en is nog steeds die waardevolle extra "rechterhand."

Gberkin:
"Als ik bij de rechtbank een belangrijk pleidooi moet voeren, bereid ik dat op dezelfde manier voor als hoe ik het daadwerkelijk op de rechtbank zou houden: al pratend op basis van mijn geheugen en aantekeningen. Meestal spreek ik het een paar keer in, zodat de tekst vloeiender wordt en ik beter kan onthouden wat ik heb gezegd. Elke versie is echter weer anders. Soms bevat een versie een zinswending die ik goed vind, in sommige versies zeg ik iets net weer even anders dan daarvoor en andere versies bevatten compleet nieuwe argumenten of manieren om iets te zeggen. In het verleden nam ik alle versies op, zodat ik altijd iets uit een andere versie kon gebruiken. In theorie dan. In de praktijk is het soms behoorlijk lastig om een bepaald stukje terug te vinden, met name wanneer ik veel heb ingesproken, tenzij ik weet dat het aan het begin of het einde van de tekst was. Vaak loont het dan de moeite niet om het helemaal op te gaan zoeken. Maar hiervoor is Dragon ideaal. Ik kan namelijk alle versies op papier zetten. En aangezien ik wel kan snellezen maar niet kan snelluisteren, kan ik op papier snel door de tekst scannen en de tekst vinden die ik zoek. Dat gaat in een fractie van de tijd die het zou kosten wanneer ik de opname zou moeten afluisteren. Soms vind ik zelfs stukken tekst die ik mij niet meer herinnerde, maar die ik wel kan gebruiken. Ook kan ik een documentvergelijkingsprogramma gebruiken om de verschillen tussen documenten te markeren en subtiele wijzigingen te vinden. Dat zou zonder de geweldige nauwkeurigheid van Dragon niet te doen zijn. Een bijkomend voordeel is dat ik de kwaliteit van een mondelinge presentatie veel beter kan beoordelen wanneer ik de tekst lees dan wanneer ik het afluister. Op die manier weet ik zeker dat de presentatie logisch is opgebouwd. Bovendien helpt het lezen van de gesproken tekst mij om het te onthouden. Ik hoop dat mijn verhaal voor anderen een aanzet is om te gaan profiteren van de vele pluspunten die Dragon biedt. Behalve de wederpartij natuurlijk!"

Matthew Simone:
"In 1997 stond ik in een computerwinkel en zag ik de Dragon-software liggen. Sinds dat moment heb ik alleen nog maar met Dragon gewerkt. Toen ik echter in februari 2007 de diagnose leukemie te horen kreeg, werd deze software echt onmisbaar voor mij. Ik ben zelfstandig advocaat, een beetje een digibeet en typ met twee vingers. Je snapt het probleem. Ik moest een balans zien te vinden tussen mijn werk en mijn gezondheidsproblemen. En of dat nog niet genoeg was, moest ik ook nog een immuunsuppresieve behandeling ondergaan, waardoor ik geen direct contact met mensen meer mocht hebben, zelfs niet met mijn eigen medewerkers. Gelukkig bood Dragon NaturallySpeaking de perfecte oplossing. Ik kon Dragon gebruiken om met mijn medewerkers en cliënten te communiceren, conceptversies van juridische documenten op te stellen en gewoon weer productief te zijn zonder dat ik door mijn beperkingen gehinderd werd. Het was een essentiële tool die mij geholpen heeft om dit "proces", zoals ik het noem, te winnen, zowel zakelijk als privé. Soms schieten woorden tekort om dankbaarheid uit te drukken voor zoiets simpels als een spraakherkenningsprogramma en andere technologie."

Speaklegaldragon:
"Een ritje naar de eerste hulp bevestigde mijn bange vermoeden: ik had mijn rechterpols gebroken en moest een operatie ondergaan. Het zou nog weken duren voor ik mijn pols weer zou kunnen gebruiken. Toen ik de volgende dag weer naar kantoor ging, wist ik niet hoe ik mijn conclusie kon afmaken die ik over minder dan een week moest indienen. Een advocaat bij mij op kantoor gebruikt Dragon en raadde mij aan dit programma te gebruiken. Ik kocht de draadloze versie 10 en was verrast hoe snel ik het had geïnstalleerd, zelfs met mijn arm in een mitella. Ik ben de software meteen gaan gebruiken, wat met relatief weinig fouten en problemen in de spraakherkenning ging. Hierdoor kon ik mijn conclusie dicteren en op tijd indienen. Toen ik de daaropvolgende weken mijn pols moest laten opereren en daarna therapie kreeg, heb ik nog geen dag werk (of factureerbare uren) hoeven missen doordat ik mijn hand niet kon gebruiken. Tegenwoordig gebruik ik Dragon nog steeds, omdat de software mij ongelooflijk veel tijd bespaart. Met de draadloze headset kan ik tijdens het dicteren gewoon door mijn kantoor lopen, documenten uit de kast pakken en boeken van de plank halen."

Tom Koenig:
"Voor mij als advocaat is Dragon een onmisbaar hulpmiddel bij het schrijven van stukken, nota's en allerlei correspondentie. Onlangs kreeg een project toegewezen waarvoor ellenlange lijsten met gegevens en tekst moesten worden ingevoerd in een programma dat juridische documenten voor het archief genereert. Ik maak veel gebruik van Dragon om deze klus efficiënter uit te voeren, vaak zonder het toetsenbord ook maar met een vinger aan te raken. Afgelopen maart brak ik bij een skiongeluk mijn linkerpols. Hierdoor werd typen uiteraard een probleem, maar toen ik terugkwam van het skiën kon ik zonder veel moeite verder gaan met mijn project doordat ik de meeste gegevens kon invoeren met behulp van Dragon en mijn muis. Hoe snel ik daarvoor ook kon typen, zonder Dragon NaturallySpeaking zou ik nooit de snelheid en efficiëntie van voor het ongeluk hebben gehad."

Video's

 • Legal: voor en na
  In deze korte video ziet u de problemen waar een doorsnee advocatenpraktijk vaak tegenaan loopt en hoe de productiviteitsvoordelen van spraakherkenningssoftware ervoor zorgen dat het aantal factureerbare uren toeneemt.
 • De ervaring van een gebruiker: Dragon op een advocatenkantoor
  In deze korte video wordt uitgelegd hoe een klant Dragon als zijn “assistent” gebruikt om zijn productiviteit op een advocatenkantoor te verhogen.

Technische documentatie

 • Knelpunten in juridische transcriptie oplossen met spraakherkenning
  Als je kijkt hoeveel tijd het kost om de gegevens van zaken en cliënten, contracten, stukken en andere juridische documenten te archiveren, is de uitkomst onthutsend. De traditionele manier van werken, waarbij administratieve medewerkers en externe transcriptieservices worden ingezet, belemmert de productiviteit aanzienlijk en vormt een gigantische kostenpost. In deze documentatie wordt beschreven hoe spraakherkenning kan worden gebruikt om sneller documenten te maken, de knelpunten bij het opstellen van documenten op te lossen en de efficiëntie en winstgevendheid te verhogen.
 • Dragon-oplossingen: transcriptieworkflow
  De terugkerende cyclus van dicteren, transcriptie en bewerken is niet alleen saai, maar ook tijdrovend. Deze verouderde methode belemmert dan ook de efficiëntie, productiviteit en winstgevendheid van een kantoor aanzienlijk. In dit document wordt de ATFA-functie (Auto-Transcribe Folder Agent) van Dragon NaturallySpeaking Legal behandeld. ATFA maakt het mogelijk om de stroom van tekst en gesynchroniseerde audio binnen het bedrijfsnetwerk te beheren en het controle- en correctieproces door externe services te stroomlijnen.
 • Dragon-oplossingen: Enterprise Profile Management
  In dit document wordt de Roamning User-functie van Dragon beschreven, waarmee het beheer en het gebruik van profielen voor desktopdicteertoepassingen binnen een onderneming sterk vereenvoudigd worden. De handige opties voor profielbeheer van de Roaming User-functie bieden oplossingen voor veel problemen waar systeembeheerders die desktopdicteertoepassingen moeten beheren tegenaan lopen.
 • Dragon-oplossingen: een digitale voicerecorder gebruiken
  In dit document wordt uitgelegd hoe professionals die veel onderweg zijn Dragon kunnen gebruiken om aantekeningen, rapporten en andere documenten in een draagbare digitale voicerecorder te dicteren en automatisch te laten omzetten in geschreven tekst zodra ze thuis of op kantoor het apparaat op de pc aansluiten.
Technische ondersteuning
Voor klanten
Ik gebruik Dragon NaturallySpeaking sinds 1995 en doe nu bijna al mijn schriftelijke juridische werk door te dicteren in plaats van te typen. Het is een geweldig product dat mij ongelooflijk veel tijd bespaart. 
-Joseph Fields
Advocaat
   Nederland & België
Dragon-oplossingen voor juristen

Choose your country.