Navigation Content

Handenvrij pc-gebruik

Dragon NaturallySpeaking: een bewezen toegankelijkheidsoplossing

Toegankelijkheidstools om de kracht van uw computer volledig te benutten

Met Dragon NaturallySpeaking, de meestverkochte spraakherkenningssoftware voor de computer ter wereld, kunnen gebruikers vrijwel volledig handenvrij documenten maken, gegevens opzoeken en de computer bedienen. Deze software is dan ook uitgegroeid tot een onmisbare toegankelijkheidstool voor mensen met een lichamelijke beperking (van RSI-klachten tot verlamming), voor wie typen lastig is of veel pijn oplevert. Doordat de mechanische aspecten van het typen of met de hand schrijven geen rol meer spelen, is Dragon tevens ideaal voor mensen met taalspecifieke leerproblematiek, die sneller en makkelijker hun gedachten en ideeën op papier kunnen zetten. En omdat Dragon vanaf het eerste gebruik een nauwkeurigheid tot maar liefst 99% levert, is de software ook geschikt voor mensen met articulatie- en uitspraakproblemen om de dagelijkse computertaken uit te voeren. Bovendien worden de herkenningsresultaten gaandeweg steeds beter, omdat de software zich aanpast aan wat er wordt gezegd en hoe dit wordt gezegd.

Meer gebruikers toegang tot de digitale wereld geven

  • Toegankelijkheid voor mensen met een lichamelijke beperking voor wie typen lastig of zelfs onmogelijk is
  • Helpt gebruikers met op taal gebaseerde leerproblematiek zich beter schriftelijk uit te drukken
  • Voorkomt RSI-klachten dankzij handenvrij computergebruik
  • Biedt mensen met bepaalde lichamelijke beperkingen de mogelijkheid om toch hun werk te blijven doen
  • Helpt veel gebruikers met spraak- of articulatieproblemen
  • Werkt met populaire schermlezers, zoals JAWS, zodat slechtziende gebruikers toch productief op hun computer kunnen zijn
  • Helpt organisaties te voldoen aan toegankelijkheidsvereisten, omdat de software gecertificeerd is voor toegankelijkheid voor gehandicapten (Sectie 508 in de VS)

 

Details

Handenvrij pc-gebruik
Wanneer de computer wordt uitgerust met de spraakherkenningsfuncties van Dragon, kunnen gebruikers vrijwel volledig handenvrij documenten maken, gegevens opzoeken en de computer bedienen. Dragon biedt een efficiëntere manier om de computer te gebruiken, die minder fysiek en cognitief belastend is dan andere alternatieve invoermethoden.

Aanpassingen voor taal- en spraakproblemen
Doordat de mechanische aspecten van het typen of met de hand schrijven geen rol meer spelen, is Dragon een ideale oplossing voor mensen die moeite hebben hun gedachten en ideeën op papier te zetten. En omdat spraakherkenning de afgelopen jaren steeds beter is geworden, kunnen ook steeds meer studenten met articulatie- en uitspraakproblemen de software gebruiken voor hun dagelijkse computerwerk. Dragon biedt gebruikers krachtige mogelijkheden om volledig spraakgestuurd documenten te maken, e-mails te versturen en te beheren, zoekopdrachten op het internet of de computer uit te voeren en alle mogelijkheden van populaire, op Windows gebaseerde softwareprogramma's te benutten.

Ondersteunende technologie voor visueel gehandicapten
Dragon biedt spraakuitvoermogelijkheden om teksten door de computer te laten voorlezen. Het systeem werkt met de meeste populaire schermlezers (zoals JAWS), zodat slechtziende gebruikers efficiënter kunnen werken.

Preventie van RSI-klachten
Volgens de voormalige minister van Arbeid in de Verenigde Staten zijn werkgerelateerde aandoeningen van het bewegingsapparaat, zoals rugklachten en carpaaltunnelsyndroom, de "wijdst verbreide, duurste en meest vermijdbare lichamelijke klachten op de werkplek in Amerika." Gebruikers met artritis of carpaaltunnelsyndroom kunnen Dragon gebruiken om op een andere manier met de computer te werken, zodat ze volledig productief zijn zonder hun klachten te verergeren. Voor anderen kan het gebruik van Dragon helpen om RSI-klachten te voorkomen.

Gecertificeerde toegankelijkheid voor gehandicapten
Omdat Dragon gecertificeerd is voor toegankelijkheid voor gehandicapten, kunnen organisaties op deze manier voldoen aan eventuele toegankelijkheidsvereisten. De software voldoet aan de Amerikaanse overheidsnormen van Sectie 508, die waarborgen dat softwaretoepassingen toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

 

Getuigenissen

Jacalyn:
"Als directeur van de afdeling Contracten bij een softwarebedrijf houd ik mij dagelijks bezig met het maken, controleren en corrigeren van juridische documenten. Doordat ik telkens dezelfde bewegingen maak (te veel typen), heb ik een peesontsteking gekregen. Daarom gebruik ik nu Dragon om memo's, e-mails, brieven, kennisgevingen en dergelijke te dicteren en blijft de pijn van het typen mij bespaard. Dragon is bovendien ook ideaal tegen vermoeide ogen, omdat ik mijn teksten kan laten voorlezen nadat ik ze heb gemaakt. Dit is vooral handig wanneer ik een contract in PDF-indeling ontvang, die gecorrigeerd is zonder dat de wijzigingen gemarkeerd zijn. Ik kan Dragon dan het origineel laten voorlezen en dit visueel vergelijken met de aangepaste versie, zodat ik de correcties kan vinden en markeren. Dit is een enorme tijdsbesparing en maakt het controleren en
vergelijken van documenten veel makkelijker. Binnen ons bedrijf communiceren collega's op verschillende kantoren, afdelingen en in een tiental landen wereldwijd bij voorkeur met elkaar via instant messaging. Ik gebruik Dragon om mijn berichten te dicteren en hoef het toetsenbord met geen vinger aan te raken om ze te versturen. Het enige wat ik hoef te zeggen is "Klik op Verzenden". Hoe minder mijn handen het toetsenbord aanraken, des te minder pijn ik heb (zowel letterlijk als figuurlijk)."

Amy Blafer:
"Kort nadat ik aan mijn proefschrift begonnen was, kwam ik erachter dat mijn zoon dyslectisch is. Hij is de afgelopen twee jaar bezig geweest om te leren lezen, maar schrijven is nog steeds een probleem voor hem. Dankzij Dragon kan hij nu echter wel zijn ideeën op papier zetten, net zo snel als hij ze zelf kan bedenken. Dragon heeft van zijn beperking een talent gemaakt."

Laurie H:
"Programma's als Dragon worden vaak ontwikkeld als oplossing voor grote groepen, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven. Voor de kleinere groep mensen met een handicap betekent Dragon echter niet zomaar een tijdsbesparing of luxe, maar maakt het een wezenlijk verschil voor de kwaliteit van leven."

Een advocaat met quadriplegie:
"Dragon NaturallySpeaking is veel meer voor mij dan slechts een hulpmiddel. Het heeft mij een paar handen gegeven en de onafhankelijkheid die alleen iemand met een ernstige handicap zoals ik heb werkelijk op waarde kan schatten."

Video's

Technische documentatie

Dragon-oplossingen: van RSI naar ROI
Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid vormen aandoeningen van het bewegingsapparaat (met inbegrip van RSI-klachten) een van de grootste werkgerelateerde aandoeningen en ziekten in de Verenigde Staten. In dit document wordt onderzocht hoe software zoals Dragon NaturallySpeaking Professional kan worden gebruikt door medewerkers met aandoeningen aan het bewegingsapparaat (ongeacht de ernst van de klachten) om volledig spraakgestuurd documenten, e-mails en spreadsheets te maken.

Technische ondersteuning
"…voor mensen met een handicap betekent Dragon niet zomaar een tijdsbesparing of luxe, maar maakt het een wezenlijk verschil voor de kwaliteit van hun leven." 
-
Laurie H.
   Nederland & België
Toegankelijkheid

Choose your country.